Vloggend op solo reis door Londen

Binnenkort een (solo) reisje naar Londen gepland? Bekijk dan eens de video’s van vlogster Irina Touw. Zij neemt je mee naar de leukste plekjes en deelt al haar evaringen op video. In de video hierboven geeft ze antwoord op veel gestelde vragen over haar reis naar Londen die ze een tijdje geleden helemaal alleen maakte. Bekijk ook haar leuke videos ter plekke en ervaar hoe het is om daar te zijn. Vooral als je alleen reist is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Haar YouTube kanaal gaat overigens niet alleen over Londen maar ook fashion, beauty en andere dingen in het leven.

Ontdek de nationale fietsroutes door Londen

Fietsen in Londen

“Fietsen in Londen? Dat nooit!” zal je waarschijnlijk denken als je op Piccadilly Circus staat en je een fietser bijna geplet ziet worden tussen twee dubbeldecker bussen. Het is waar; fietsen in Londen kan inderdaad gevaarlijk zijn. Tegenwoordig zijn er in de Britse hoofdstad meer ongelukken met fietsers dan ooit. Dit wordt vooral veroorzaakt wordt door het feit dat er de laatste jaren steeds meer Londenaren op de fiets stappen en onervaren de meest drukke wegen opfietsen.

Zij zijn zich, net zoals vele bezoekende Nederlanders, onbewust van de prachtige verkeersvrije fietsroutes die de stad te bieden heeft. Met name het stroomgebied van de Theems heeft de fietser veel te bieden. Een dagje of een weekeindje fietsen door Londen via deze routes laat je de stad zien zoals je hem nog nooit ervaren hebt.
De ophaalpunten van de in de volksmond bekend staande Boris Bikes (vernoemd naar de Londen’s burgemeester Boris Johnson) zijn overal te vinden, maar voor een kwaliteits-huurfiets waar je ook wat serieuze kilometers op kunt maken kom je al snel uit bij On Your Bike naast de London Dundgeon’s bij station London Bridge. Het voordeel van deze verhuurder is dat je meteen aan Londen’s meest spectaculaire Londen’s fietstocht kan beginnen; “route 4” westwaarts naar Windsor Castle aan de buitenkant van de stad.

Route 4 leidt je vanaf London Bridge via rustige achterafstraatjes op de Soutbank langs de London Eye naar Westminster Bridge, al vanaf waar je de brede Theems-brug kunt oversteken naar de Big Ben en Parliament Square. Stap hier even af en loop langs de Westminster Abbey alvorens het fietsen te hervatten op een mooie brede boulevard in Green Park. Deze weg leidt je binnen vijf minuten naar de voorkant van Buckingham Palace, waar je, als je geluk hebt, de wisseling van de wacht kunt mee pikken.

Wellington Arch

Vanaf Buckingham Palace fiets je volledig verkeersvrij onder de mooie Wellington Arch door Hyde Park in. In Londen’s “grootste groene long” fiets je vlak langs de Royal Albert Hall en Kensington Palace, het paleis dat door Prinses Diana bewoond werd. Dan volgt South Kensington met haar statige huizen en prijzige facades. Via de rustige straten van Earls Court en Fulham fiets je dan naar Putney Bridge.

Weg is opeens de stad! De Theems is verworden tot een rivier met groene oevers en afgezien van enkele straten met bebouwing blijft het groen tot in Richmond Park. Dit is een ongekende oase van rust en natuur, in grootte vergelijkbaar met het Amsterdamse Bos. Het park voelt met haar begroeide hellingen, uitgestrekte weiden en dichte bossen ruiger dan haar Amsterdamse evenknie. Vrij rondlopende herten versterken dit karakter.

Richmond Park

Bij Kingston Upon Thames kom je na 30 afwisselende kilometers weer bij de Theems uit. Hier kan je desgewenst de fiets mee de trein in nemen terug naar station London Waterloo. Buiten de spits en in het weekeind gaan fietsen gratis mee en vanaf Waterloo fiets je binnen een kwartiertje terug naar de verhuur bij station London Bridge.
Je kan er ook voor kiezen om vanaf Kingston verder westwaarts te gaan op het jaagpad langs de Theems. Dit pad leidt je o.a. langs Hampton Court Palace en diverse sluisjes, met terrasjes aan het water. Ook is er een pontje op de route waarmee je met de fiets de Theems kunt oversteken. Uiteindelijk beland je voorbij de Londense ringweg in Windsor Park. Hier kan je naast het beroemde standbeeld van Koningin Elisabeth II uitkijken over “The Long Walk”, een 5 kilometer lange grasboulevard welke eindigt voor Windsor Castle. Dit is het grootste bewoonde kasteelcomplex ter wereld en een bezoek is een mooie bekroning van je fietstocht.

De teller staat inmiddels op zo’n 70 km en als je nog even doortrapt via Eton naar Maidenhead, 80km totaal, kan je daar de trein terug nemen naar London Paddington. Vanaf daar kan je vervolgens via de Central Line bij station Monument uit te stappen en over de Theemsbrug terug fietsen naar de verhuur bij London Bridge, een reis van iets meer dan een uur. De Central Line metrolijn ligt vlak onder het maaiveld, dus lange roltrappen hoef je niet af; wel de fiets even een paar korte trappen op- en af dragen! Op zowel de trein Maidenhead-Paddington en de Circle Line gaan fietsen gratis mee buiten de spits en in de weekeinden!

Merk op dat deze route maar deels is bewegwijzerd en een goede fietskaart of gids is essentieel om je weg te vinden tussen Londen’s drukke verkeersaders. Bovenstaande route is volledig beschreven in de Hart van Engeland-fietsgids die je ook in staat stelt vanaf Nederland (Hoek van Holland) naar Londen te fietsen. Deze Nederlandstalige gids bevat een 1000 km lange verkeersluwe fiets route door zuidelijk Engeland, vanaf de veerhaven in Harwich helemaal naar Land’s End in Cornwall. Naast routebeschrijvingen en kaartmateriaal bevat deze gids ook uitgebreide touristische fiets- informatie en overnachtingsadressen; zeer handig voor als je bovenstaande route over meerdere dagen wilt doen! De gids kost € 22,50 en is in Nederland verkrijgbaar bij de betere reisboekhandel of via www.fietseninengeland.nl. Via deze website zijn ook Londense stadsfietskaarten te bestellen; ideaal voor als je zelf een verkeersluwe route in Londen wilt uitstippelen!
(Gastblog artikel)

Links:
Boris Bikes
On Your Bike
Hart van Engeland-fietsgids

Online keep calm posters en t-shirts maken

Keep calm posters maken

De ‘Keep calm and carry on’ rage uit Engeland kan je waarschijnlijk niet ontgaan zijn. De oude Britse propaganda poster met deze inmiddels wereld beroemde slogan uit de Tweede Wereld oorlog zie je werkelijk overal terug. Posters, kleding, mokken en andere producten worden hiermee allemaal mee bedrukt. Met name de zelf verzonnen parodieĂ«n zijn grappig zoals ‘Keep calm and party on’ of ‘Keep calm and drink tea’. Weet je zelf nog een leuke parodie? Op deze website kun je er zelf een poster of t-shirt mee maken.