9 Tips voor vertrek

Londen Tips

1) Goedkope vliegtickets
Ryanair blijkt vanuit Eindhoven doorgaans de goedkoopste vluchten aan te bieden naar luchthaven Londen Stansted (75 minuten buiten de stad). EasyJet is ook goedkoop en vliegt o.a. vanuit Amsterdam naar meerdere luchthavens rondom Londen waaronder Stansted, Luton en Gatwick. Vanaf Rotterdam vliegt de maatschappij City Jet naar Londen City airport. De prijzen van City Jet zijn doorgaans hoger in vergelijking met de voorgaande twee en wordt vooral door zakelijke reizigers gebruikt. Ook KLM en British Airways hebben soms goedkope vluchten naar Heathrow en Londen City.

2) Met de trein naar Londen
Zie je vliegen niet zo zitten dan kun je ook met de hogesnelheidstrein naar London St. Pancras. Een goed alternatief maar men doet in mijn ogen echter weinig om echt concurrerend te zijn. De prijzen verschillen niet veel met vliegtickets (vaak duurder zelfs) en sneller is het al met al eigenlijk ook niet. Lees hier mijn ervaring met Eurostar.

3) Goedkope hotels
Echte goedkope hotels in Londen zijn nauwlijks te vinden. Je betaald al gauw 50 euro of meer per nacht. Het goedkoopst zijn hostels gevolgd door Bed & Breakfast gelegenheden die eerder de vorm van een hotel aannemen. Een van de goedkopere hotelketens zijn Travelodge en Premier Inn die hotels aan de rand van de stad hebben. De kamers zijn eenvoudig maar confortabel en modern. De metro of bus brengt je de stad in en uit. Meer over hotels

4) Openbaar vervoer
Net als in Nederland heb je een kaart nodig om toegang te krijgen tot het openbaar vervoer. Met een Oyster Card kun je voordelig gebruik maken van bussen, metro en trams. De kaart kost 5 pond en kun je daarna bij alle metrostations opwaarderen via automaten. Er is echter ook een Travel Card waarmee je onbeperkt kunt reizen voor een bepaald bedrag. Misschien makkelijker maar niet persé voordeliger. Het ondergrondse metro systeem (Londen Underground) is een uitgebreid systeem met verschillende lijnen die aan een kleur en naam te herkennen zijn. Op een gratis Tube Map (plattegrond) die je bij ieder station kunt meenemen kun je zien hoe de lijnen lopen en waar ze je naartoe brengen. Zoals gezegd kun je de Oyster Card ook voor de bus te gebruiken. Je moet altijd voor instappen en de kaart over een sensor houden. Bij het uitstappen is dat niet nodig. Tip! Bovenin heb je op de voorste zitplaatsen mooi uitzicht. Meer handige kaarten downloaden o.a fietsroutes, wandelroutes, busroutes, tramroutes, treinroutes en bootroutes.

Kaarten Londen

5) Fietsen huren
In Londen kun je voor niet al te veel geld fietsen huren bij een van de vele Barclays Cycle Hire punten. De eerste 30 minuten is zelfs gratis. Lees hier mijn ervaring

6) Stopcontacten
Hou rekening met Engelse stopcontacten want die zijn anders dan in ons land. Met een reisstekker als verlengstuk kun je bijvoorbeeld toch je mobiel opladen.

7) Geld en pinnen
Munten (coins): 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1,00 en £2,00
Bankbiljetten (notes): £5,00, £10,00, £20,00 en £50,00
Centen noemt men penny, pence of pie. Een pond (pound) noemt men vaak ‘quid’. Een briefje van vijf noemt men ook wel een ‘fiver’ en briefje van tien een ’tenner’. Doorgaans kun je gewoon bij de meeste automaten pinnen met je bankpas. Pinnen in winkels gaat niet altijd goed omdat Nederlandse bankpassen helemaal glad zijn en geen verhoogde cijfers hebben zoals bij een creditcard of Engelse pas.

8) London Pass kortingen
Door het aanschaffen van een London Pass kun je aanzienlijk geld besparen op toeristische attracties en vervoer. Je kunt de London Pass online bestellen en dan wordt deze opgestuurd met een handig boekje. Prijzen vindt je op de website www.londonpass.com

9) Gratis toegang tot musea
In Londen zijn alle grote musea gratis toegankelijk. o.a. British Museum, The Saatchi Gallery, Tate Modern, Science Museum, National Gallery, Natural History Museum en Victoria & Albert Museum.
Meer over musea