Kerst in Londen: Winter Wonderland

Kerst in Londen

Kerst is een gezellige tijd in Londen. Het wordt vroeg donker maar de winkelstraten zijn sfeervol verlicht. Kerstshoppen in Londen trekt dan ook veel toeristen aan. Heb je even genoeg van al het shoppen dan kun je naar Winter Wonderland in Hydepark. Ook hier is het gezellig druk want dit is een populaire kerstmarkt / kermis die de hele maand december gratis toegankelijk is. Je kunt er van alles doen bij verschillende standjes zoals handboogschieten, ballen gooien, ring gooien en ga zo maar door. Uiteraard betaal je hier wel voor maar heb je een beetje geluk dan hou je er nog een leuk prijsje aan over. Andere typische kermisattracties zoals een reuzenrad (kleiner dan Londen eye), achtbaan, botsauto’s en spookhuis zijn ook aanwezig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel families met kids zijn. Heb je honger, dan zijn er genoeg standjes met warm eten. Een aanrader zijn de echte duitse worsten die overal worden aangeboden. Op het terrein zijn verder tijdelijke pinautomaten geplaatst zodat je voor geld niet ver hoeft te lopen. Op de website www.hydeparkwinterwonderland.com is meer te lezen.

M&M’s winkel in Londen voor echte fans

Voor de echte fans is er sinds 2011 een echte M&M’s shop met maar liefst 4 verdiepingen. Je kunt hier naast een hoop promotie artikelen en souvenirs ook unieke M&M’s krijgen in alle kleuren van regenboog. De video hierboven geeft een indruk.

Fietsen huren in Londen bij Barclays Cycle Hire

Fietsen huren in Londen

Londen wil graag de beste grote stad ter wereld zijn en ziet in dat fietsen en fietspaden daarbij horen. Op zeer veel plekken in de stad kun je fietsen huren bij Barclays Cycle Hire punten, ook als toerist. Je komt deze punten overal tegen en ze liggen niet ver uit elkaar. Barclays bank sponsort dit initiatief, dus vandaar de naam. Deze openbare fietsstallingen zijn onbemand maar de fietsen zitten vast met een slot dat alleen opengaat nadat je betaald hebt en een toegangscode hebt ingedrukt. Je kunt een huurfiets alleen betalen met je creditcard en je hebt je pincode nodig. Bij elke stalling staat een automaat waar je de betaling kan uitvoeren via een computerscherm. Er wordt dan een bonnetje uitgeprint met een 5 cijferige toegangscode dat alleen bestaat uit een combinatie van de cijfers 1, 2 en 3. Met dit bonnetje loop je naar de fietsen waarvan je een willekeurige fiets kiest. Bij de voorband zit het slot dat 3 knoppen onder elkaar heeft waar de cijfers 1, 2 en 3 opstaan. Via deze knoppen toets je de toegangscode en zal het slot opengaan waarna je de huurfiets eruit kunt trekken. Dit klinkt op zich makkelijk, maar helaas ontstaat er nogal wat onduidelijkheid in de praktijk. Zeker als je voor het eerst een fiets huurt in Londen. Dat begint bij de automaat waar je moet betalen want die lijken soms niet helemaal goed te werken. Ik heb zelf de stappen op het scherm meerdere malen opnieuw moeten uitvoeren en mijn creditcard meerdere malen moeten insteken voordat er eindelijk een papieren bonnetje uitkwam. Dit gedoe is niet erg handig als er meerdere mensen in de rij staan. Je ziet dan ook wel wat commotie rondom zo’n automaat ontstaan.

Fietsen huren in Londen bij Barclays Cycle Hire punten

De automaat heeft aan twee kanten een scherm en kan dus maar twee betalende klanten tegelijk aan. Gelukkig kun je met een creditcard wel meerdere fietsen in één keer huren maar je krijgt wel aparte bonnetjes. Ook het slot werkt wat onduidelijk de eerste keer want je krijgt een code met 5 cijfers. Op het slot zie je slechts 3 knoppen onder elkaar waarbij de nummers er vaak niet meer opstaan omdat deze eraf versleten zijn. Van boven naar beneden is 1, 2 en 3. De vijf cijferige code bestaat alleen uit enen, tweeën en drieën dus je hebt ook maar drie knoppen nodig. Het kan soms zijn dat er maar een paar fietsen staan en de rest al verhuurd is. Kijk dan eerst goed of die overgebleven fietsen niet defect zijn voordat je betaald. De fietsen zelf zien er wat ongewoon uit maar rijden op zich prima. Het zadel zit best lekker en de fietsen hebben een voor- en achterlicht. Ze hebben helaas geen slot wat betekent dat je de fietsen het best gelijk kunt terugplaatsen bij een stalling. Dat hoeft niet bij dezelfde stalling maar mag bij ieder willekeurig Barclays Cycle Hire punt. Je zet het stuur van de fiets in de klem en het slot gaat er automatisch op. Voor het huren van een fiets betaal je een vaste prijs van £1 en een bedrag voor de tijd dat je de fiets gebruikt. De eerste 30 minuten zijn altijd gratis, daarna is het geloof ik 4 pond per half uur. Het bedrag wordt achteraf van je creditcard afgeschreven. Fietsen is leuk maar helaas niet overal even veilig in het drukke Londense verkeer. In de grote parkeren zijn fietspaden maar ook veel paden waar je helaas niet mag fietsen. De video hieronder legt nog eens uit hoe het huren van een fiets werkt bij Barclays Cycle Hire.